måndag 28 februari 2022

Mammas lilla prins av Mårten Melin

 


Tupelo, Mississippi, 1945. Elvis är tio år och älskar att sjunga. Hans mamma uppmuntrar och peppar. Men hon är lite för överbeskyddande för Elvis bästa. De står varandra väldigt nära alltsedan Elvis tvillingbror Jesse dog vid födseln. 
Elvis blir retad i skolan och kallad morsgris och så detta att han brister ut i sång titt som tätt. 
Men det finns en i klassen som verkligen älskar att höra honom sjunga. Hon heter Eloise. De blir lite mer än vänner och Elvis vågar berätta för henne om sina drömmar. Att han vill uppträda framför tusentals människor. Att han vill stå på scen, klädd som "mirakelmannen" med stora polisonger, mantel och dräkt! Att han vill köpa en rosa Cadillac till sin mamma. 

Mårten Melin har skrivit en finstämd bok om barndomsidolen Elvis Presley. En bok om en pojke med stark röst och med ett klart mål men som växte upp under väldigt fattiga förhållanden i stad präglad av klassklyftor och segregation. En stad där svarta och vita inte skulle träffas, där de hade olika ingångar till biografsalongen men där Elvis snart insåg att detta sätt att se på människor var väldigt inskränkt och rent ut sagt dumt. Elvis lärde sig mycket av sina svarta vänner. Musiken förenade.
En väldigt fin bok, baserad på verkliga händelser. 
Passar för alla musikintresserade och romantiker 11+ 


Inga kommentarer: