måndag 7 februari 2022

Agnes Evander och De dödas sjö av Anna Lundgren

Agnes Evander tillhör inte de mest populära i skolan, snarare tvärtom. I Haparanda byter man tyvärr bara skola och inte klass när man började sjuan. Som hon önskat att hon sluppit tjejgänget med Karla i spetsen.

 De andra tjejerna hade fått kurvor, sminkar sig som Bianca Ingrosso och använder smeknamn som "Ellis", "Jennis" och gumman.  Nu är det  badhuset och simning. Värsta lektionen. Agnes ryser. Snart ska hon ner i bassängen. Hon är rädd för vatten, rädd för det djupa. 

Men... just då och där händer något som kanske förändrar Agnes liv för alltid. Som en blixt slår det ner i fötterna. I sitt inre ser hon sig själv stå i samma omklädningsrum med en stor hög med kläder och väskor på golvet. En kille hon inte känner igen rör sig mellan bänkarna och söker igenom kläder, väskor, fickor. Agnes hör sig själv skrika NEJ! Låt bli!

De andra tjejerna stirrar på henne med avsmak. Agnes säger inget om det konstiga som hon såg. Som i en vakendröm. Agnes tar sitt änglahalsband och gömmer det i innerfickan på jackan för säkerhets skull. Tjuven hade inte kollat där. 

Efter simningen inne i omklädningsrummet ser det ut precis som i Agnes vakendröm. Flera av tjejernas mobiler och smycken har blivit stulna. Agnes hade alltså sett exakt vad som skulle hända en halvtimme innan det faktiskt hände. Som en film i huvudet. Minsta detalj stämde. Och halsbandet i jackans innerficka är kvar....

Agnes berättar för mormor om synen och om halsbandet. Mormor säger att hon måste vara försiktig. När mamma kommer hem berättar de. 
 "Det finns människor som bär på ovanliga gåvor. Du är en av dem. Din gåva kallas för Fortunata och innebär att du kan se in i framtiden. Fortunata går i arv i några utvalda släkter och Evanders är en av dem."

Mamma och mormor övertygar Agnes om att hon ska söka in på Ljungvikens sommarskola för särskilt begåvade. Där samlas barn med liknande talanger för att lära sig kontrollera och utveckla dem. Några delar Agnes gåva, andra kan viska med andar och ytterligare några kan få växter att skjuta i höjden. Efter tre dagar kommer antagningsbeskedet! 

Från att ha varit en blek och ganska grå tjej blir Agnes en av de begåvade; det är Fortunata, Tvistare, Tidshoppare, Viskare och Naturum. Gåvorna är inte enbart goda får hon veta. Att bära på en gåva innebär en fördel men det finns människor som inte tvekar en sekund att utnyttja den makten för sin egen vinning. 

På skolan träffar Agnes en vän, Elise. Tillsammans blir de vittne till en massa mystiska saker, de hör hur lärarna pratar om att begåvade människor har försvunnit och så är det berättelsen om Legenden om Marius. Tänk om den är sann!

Anna Lundgren har skrivit första delen i en ny spännande fantasyserie om Agnes Evander. En sommarskola, ovanliga gåvor, vänner och fiender. Lite Harry Potter-känsla. 
Inga kommentarer: