onsdag 23 februari 2022

Vi var vargar av Katrina Nannestad

Det är i slutet av andra världskriget och när den ryska armén marscherar in i Tyskland tvingas familjen Wolf att fly från sin by. Pappa är redan rapporterad saknad i kriget. Farmor och farfar orkar bara vara med under den första tiden av flykten och mamma Wolf försvinner också. Nu är de tre syskonen Liesl, Otto och lillasyster Mia plötsligt ensamma mitt i kriget.

Liesl har lovat sin mamma dyrt och heligt att ta hand om sina syskon.  De orden ringer i hennes öron hela tiden. Nu gäller det att överleva tillsammans. Barnen kommer till ett övergivet hus där det finns mat. - Nu har vi blivit tjuvar, tänker Liesl. - Usla tjuvar och vandaler. 
Men Liesl har lyckats klara sig och sina syskon. Hittat mat. Hittat husrum. 
Sen kommer ryssarna. Barnen blir skräckslagna men Otto börjar sjunga nidvisor om Hitler och en av ryssarna som kan tyska översätter. Soldaterna börjar skratta. Och skräcken vänder. De bor tillsammans med ryssarna ett par dagar. Tills maten tar slut. Barnen blir bortförda och får bo som fångar hos ryssarna. De får jobba men blir ändå ganska väl behandlade. Men när Liesl förstår att Kapten Sokolov blivit förtjust i lillasyster Mia och vill ta med henne som present till sin fru då vill de inte stanna kvar längre. De får hjälp att fly. 
Och det är nu den verkliga flykten börjar.  Jakten på mat. För att överleva måste man ibland göra saker som man inte vill. Farliga saker. Vilda saker som att stjäla, plundra, och döda djur med bara händerna. För att överleva måste man ibland bli en varg.

Otto skriker gång på gång "Jag hatar Hitler!" Det har räddat honom men det håller också på att blir deras undergång. 
Vi var vargar är en bok för mellanåldern 10 - 13 år. Den är både lättläst och engagerande och man får ett litet titthål i flyktingbarns helvetesliv. Den är faktiskt också både ljus och kärleksfull bok och har ett hoppfullt slut. 

Katrina Nannestad är en prisbelönt och hyllad australisk författare. Vi var vargar är hennes första bok på svenska. I Australien har den belönats med och nominerats till en lång rad priser.

Inga kommentarer: