måndag 4 april 2022

H som i Harriet av Cecilia Lidbeck

 

Harriet tävlar i musik. Hon spelar piano på internationell nivå och reser med sin mamma runt om i världen. Överallt där de bor finns såklart ett piano. I villan i Provence, huset vid svenska kusten och i våningen i Madrid. Harriet är mycket duktig men mamma är aldrig riktigt nöjd och Harriet får inga riktiga topplaceringar. 
Varför är egentligen mamma så himla besatt av att Harriet ska spela piano. Mamman är själv ganska upptagen av något vi inte riktigt får veta men att det är något lukrativt förstår man för pengar saknas verkligen inte. 
En hemhjälp finns också, Daisy, som har funnits med sedan Harriet var baby. 
Mamma döljer något. Hon vill till exempel aldrig berätta om brännskadan hon har på handen. Ett grönt skåp hålls låst i huset vid kusten. 
Mamma är överhuvudtaget lite fjär och undvikande. Harriet vill veta sanningen om sin bakgrund och försöker pressa Daisy att berätta. Efter en mindre eldsvåda i köket, sparkas Daisy hels sonika. 
Nu blir Harriet ännu mer misstänksam. Hon måste få veta sanningen om sin bakgrund. 

Cecilia Lidbeck har skrivit en både spännande och stämningsfull roman om familjehemligheter och om att hitta sig själv. Under läsningen hålls man på halster och liksom för Harriet hopar sig frågorna. Det är skickligt och krypande bra! Inga kommentarer: