måndag 11 april 2022

Mammas vidriga kompis av Bengt Ohlsson


Det börjar en ny tjej i Henriks klass, Elvira. Hon är cool och berättar direkt för hela klassen att hon har haft problem, ångestproblematik. Alltså hon är så himla modig, tycker Henrik och de flesta andra i klassen. Imponerande. Elvira får direkt en viktig roll i klassen och hon pratar och diskuterar med alla. Om små och stora problem. 
Det visar sig snart också att Henrik får ett problem på halsen. En gammal vän till hans mamma flyttar hem till dem. Hon heter Fiona och bor i Ryssland men nu ska hon vara i Sverige ett tag och bo i Henriks familj. Hon röker, skrattar bullrigt och är allmänt störig, tycker Henrik. Allt är också på något vis skrämmande. Hur länge ska Fiona stanna? Och var ska hon bo? I mammas arbetsrum tills vidare i alla fall. 
Henrik snokar runt när Fiona inte är hemma. I hennes väska hittar han något som han tror är ett knogjärn!?
Han vågar inte berätta om sina avoga känslor för mamma och pappa men för Elvira berättar han om mammas vidriga kompis. 

Bengt Ohlsson har skrivit en bok om ett udda problem men som känns väldigt trovärdigt och på något vis bekant. Vem har inte någon gång känt obehagliga känslor för människor man kanske måste vara med vare man sig vill eller inte. Obehagliga känslor som man inte själv vill kännas vid. 
Boken är en fylld av en stilla, detaljfylld vardagsdramatik. Vi får flytta in i en elva-årings huvud och känna oro, avoghet, skam men också hur fint det är att öppna sig och få en vän. 

 

Inga kommentarer: