fredag 29 april 2022

Rävpojken av Eva Hildén

Sanna hör konstiga ljud från lägenheten ovanför. Mitt i natten. Som om möbler dras över golvet. Hissen i huset åker av sig själv och stannar på våning fyra. En dörr in till en lägenhet står på glänt men ingen svarar när Sanna ropar. 

Sanna och hennes bästa vän Erik tar reda på att lägenheten ägs av en man som heter Jarmo Kettu. Han kom till Sverige som krigsbarn från Finland. Nu behöver han hjälp. Men med vad och hur. Tillsammans med Erik smyger hon in i lägenheten, vars dörr står på glänt. Där möts de av ett kaos. En man sitter till synes livlös i en fåtölj och det är riktigt läskigt när han plötsligt väser till och tar tag i Sannas arm. Barnen rusar därifrån. 

En räv visar sig för barnen i lekparken och verkar vilja säga något till de båda barnen. Räv är också det återkommande temat i fallet Jarmo Kettu. Sanna drömmer om en räv, i lägenheten finns en rävtavla, de finner små rävskulpturer i förrådet och så småningom också brev. 

I skolan får barnen en ovanlig läxa. De har pratat om andra världskriget och nu ska de försöka leva sig in i  hur det var för barnen som tvingades fly eller flytta till städernas ghettoområden. De ska packa en väska eller påse med tre saker. Bara tre saker. Allt annat ska de lämna bakom sig.  Vilka tre saker skulle de inte kunna leva utan? 

Eva Hildén har skrivit en ömsint bok i thrillerform med lite övernaturliga inslag om ett finskt krigsbarn i Sverige. Krig är helvetet på jorden. 

Inga kommentarer: