torsdag 23 juni 2022

Farlig midsommar av Tove Jansson


 Juni är en magisk månad och just i denna fantastiska bok händer det massor av både magiska och farliga saker. Kära läsare, bered er på överraskningar. 

Berget sprutar eld, mumintrollets mamma gör sin vackraste barkbåt och vattnet stiger, muminpappan glömmer att ta in hängmattan och vattnet forsätter att stiga, så att familjen till slut måste fly. Tur att de gillar att simma. De upptäcker något besynnerligt och flytande. Som en snäcka som står på kant, tillräckligt stor för tio salongsmöblemang och en ännu större familj. Så familjen flyttar in. Fast det känns lite underligt men snart blir det riktigt hemtrevligt med möblemang och kvällste. 

Familjen håller på att vänja sig vid det halva huset men inte mot det underliga skrattet och fnysningarna som avbryter deras samtal. Snorkfröken upptäcker hundra, kanske tusen klänningar och blir melankolisk. Hon med skratten och suckarna ger sig tillkänna. Och berättar en del sanningar. Mumintrollet och Snorkfröken sover över i ett träd och blir övergivna. 

Tove Janssons bok är spännande och äventyrligt ny för varje gång man läser den. Läs om parkvakten, filifjonkan, ödesnatten, hattifnattar i gräsmattan, polishemulen med sin finka och en massa små barn som Snusmumriken tar hand om. 

Nog är det en underlig och farlig midsommar alltid! Men en alldeles underbar läsning!


 

Inga kommentarer: