fredag 3 juni 2022

Det är nu det gäller av Mats Berggren


 Nalin går på gymnasiet. Hon och hennes klasskompisar ska lyssna på ett föredrag om klimatkrisen i aulan.  Ett föredrag som kommer att förändra mycket i hennes liv. Men det här vet hon inte ännu.

 Kompisen Samira ser en suedi på scen. En riktig snygging och de båda sätter sig på första raden. Snyggingen heter Mattias och det är han som håller föredraget. Han räknar upp olika katastrofer - stora skogsbräder, stormar, översvämningar, torka, svält. Nalin vet redan mycket om det där och om grader och årtal och hon känner sig irriterad. Oklart varför. Tills hon plötsligt förstår och räcker upp handen. 

"Varför är du så glad?" "Du säger att allt går åt helvete, ändå låter du glad." 

Detta är början på ett engagemang för klimatet men också en försiktig spirande förälskelse. Mattias är klimataktivist och bor i kollektiv. Han kommer från en helt annan värld än Nalin. När hon dras med i klimatrörelsen så övertalar hon sin kompis Abdi att skriva en raplåt om klimatet. Det blir som ett genombrott för rörelsen i orten men Nalin får andra problem än sitt engagemang.

Mats Berggren har skrivit flera ungdomsböcker om den fiktiva staden Alsta. Det är nu det gäller är en bok om klimat, vänskap, förälskelse och om att våga stå upp för sin sak. 


.

Inga kommentarer: