onsdag 15 juni 2022

Joy alltid glad av Jenny Valentine

 


Joy har en familj som är ganska vanlig. På ett sätt. Storasyster Claude är tretton med jämna tänder och ett tandkrämsleende,  Joy är tio år, glad och äventyrslysten. Mamma är högljudd och färgstark och socialist. Morfar är tvärtom och heter Thomas E. Blake. Vad det där E:et står för vägrar han berätta. Men... släkten är släkten är släkten och pappa säger att de måste ha tålamod med varandra. 
Nu har familjen flyttat in hos morfar efter han ramlade och blev skadad i sin ensamhet. Tre benbrott och en hjärnskakning. Det är ingenting som familjen önskar men mamma säger att hon inte skulle stå ut med sig själv om hon inte tog hand om sin egen pappa. 
Snart börjar skolan också. En ny skola och trots att Joy alltid brukar vara bra att hitta silverkanter på allt så är det inte lätt denna gång när hon får en lärare som suckar uppgivet och formligen älskar regler och bestämmelser. Räddningen är skolgården och en underbar, urgammal, storslagen ek. Det är också där, vid eken, som hon hon träffar Benny. Eken hotas att huggas ned. Det får bara inte hända!  

Joy alltid glad är en ljuvlig högläsningsbok om familj, vänner och att hitta livets glädjeämnen. Jenny Valentine är en på-kornet-bra-författare och Gun-Britt Sundström har översatt.  Claire Lefebre står för illustrationer. Missa inte denna pärla! Joy alltid glad är första delen i en kommande serie. 


Inga kommentarer: