torsdag 7 juli 2022

Bortbytingar - De överblivnas armé av Gustav Tegby

 


Dorians syster dör och Dorian och tamråttan Sture lyckas skapa kaos vid begravningen. En gnagande känsla av att allt varit Dorians fel, att hans ord varit livsfarliga gör att tankarna mal och vägrar släppa taget. 
Dorian tystnar trots att han nu är det enda föräldrar har kvar nu. Han är det jobbiga barnet. 

Efter begravningen hoppar han in i en taxi, vars nioåriga chaufför kör honom åt ett helt annat håll än mot Aspudden där han bor. Den resan kommer att förändra Dorians hela liv. Chauffören heter Majken och är en bortbyting. Liksom Dorian, vilket så småningom förklarar varför han alltid känt sig lite underlig. Han inser också att han har krafter utöver det vanliga. Han är tydligen ett mystiskt väsen som växt upp som människa. 

En ny svindlande verklighet öppnar sig, där hela naturen babblar på så att han håller på att bli tokig och en kolonistuga kan dölja en armé med planer på världsherravälde. Där döda smådjur i snabbmatslådor vaknar till liv, och den allvetande jätten Mimers huvud håller hov i en övergiven källarteater. 

De överblivnas armé av Gustav Tegby är första delen i Bortbytingar, en trilogi i ett nutida magiskt Stockholm där nordiska väsen lever dolda bland människorna och vardag och magi existerar sida vid sida.

En bladvändare för fantasyläsare som inte räds det läskiga. 

Inga kommentarer: