måndag 25 juli 2022

Nattflygare av Ulrika Kärnborg

 


 Kristin lever ensam med sin mamma,  Angärd sedan pappan dog när Kristin var litet spädbarn. 
Kristins kusin Anna flyttar, efter några år, hem till dem och blir som en fostersyster. Men Anna är orolig över sin far som hon tvingats lämna och vill hjälpa honom bli fri från maran som rider honom om nätterna. Här börjar berättelser om trollkonor ta plats. Det är pigan Ingeborg som anklagas för samröre med Satan. Om tjuvmjölkning och om Blåkulla. Anna har själv varit med dit berättar hon. Kristin försöker tysta henne men Anna tänker inte tiga. 

Prästen Hofstadius är en riktigt obehaglig typ och försöker pressa barnen att berätta om saker, om händelser, om syndabockar och om trollpackor. När hans fähus brinner ner känner han oro över om någon vill skada honom. Han kallar till sig trolldomskommissionen från Stockholm.

I boken finns också en  övernaturlig dimension. Kristin kan precis som sin mamma bota sjuka och hon har dessutom en hemlighet som gör henne väldigt, väldigt rädd. På natten kan hon flyga.  

Nattflygare är första delen i trilogin Stormens döttrar. Händelserna i bokan är inspirerade av verklighetens häxprocesser som började i Älvdagen 1667. 

Inga kommentarer: