onsdag 27 maj 2009

Hurra för Hellsing!

Denne oöverträffade ordekvilibrist, sagokung och rim & ramsmästare fyller 90 år!
Alla kan säkert recitera någon liten Hellsingvers och känner till hans figurer. Moster Ester, Nippertippan Tippsi Vipps, Harald Blåtand, Krakel Spektakel, Kusin Vitamin och alla de andra. Bäst av bilderböckerna tycker jag är Bagar Bengtsson, ABC-boken och Sjörövarbok förstås.... och Trollringen som är så trollsk och läcker, lyssnar man på skivan så är det Hellsing själv som läser och sjunger och det gör han bara såå bra. Jag använder många Hellsingrim på biblo. "Kringeli Krångeli Kråkas" har många, många hört mig ramsa och tramsa med och jag inleder oftast sagoläsningen med versen "I sagans skog där snurrar sagans slända". Tryggt och trevligt (kanske tjatigt?)


Ett läckert nytryck har Rabén & Sjögren kommit ut med "Visor och ramsor i Hellsingland" med orginalillustrationer och även en del nya (som verkligen förhöjer boken av Pija Lindenbaum, Sven Nordqvist och Charlotte Ramel). En fin presentbok - best of Hellsing helt enkelt. (En Musik-CD följer med där min favvosång Trollringen är med)

2008 kom Lennart Hellsing ut med det årets mest trendiga barnbok. En tonårsbok om miljöproblem och prutt-och bajshumor, skriven på rim och med på-kornet-bisarra illustrationer av Lars Munck. En höjdare!
Det syndiga ätandets hjälte
stack nya små hål i sitt bälte.
Vid varje kalas
fes han ut växthusgas.
Han prutta så jöklarna smälte

Alldeles alldeles nyss (jag fick den i min hand idag) kom ytterligare en Hellsing, en nyskriven bilderbok ;
Lillebror och natten, med illustrationer av Ane Gustavsson.
Lillebror är rädd för "Mörket" men Storebror tycker det är trams och tröstar och förklarar, boken börjar i mörkerrädsla som pratas och pratas bort och slutar i lite nonsenssnack mellan två bröder. Just så.
Bilderna är fina ibland men håller inte boken igenom. Texten lite gammaldags. Lite för mycket nymanglat, rödskinn, Faster Hulda och stekta missionärer för min smak. Så... Läs Sjörövarbok istället!

1 kommentar:

Anonym sa...

TYCKER BOKEN O I SYNNERHET ILLUSTRASJONERNA ÄR UNDERBARA1