tisdag 5 maj 2009

Vilddjuret vaknar - fantasy när den är som bäst

Agata Wäderby är elva år ( som Harry Potter i den första boken) hennes mamma är död (liksom HPs) och pappan lever med en ny kvinna, Beatrice som pratar över huvudet på Agata och är allmänt syrlig i kommentarerna (som de hemska mugglarföräldrar som Harry Potter har, fast Agatas pappa är helt OK) Ett klassiskt tema alltså. Liten rädd ensam flicka, mobbad och moderslös men med oanade gömda krafter.
Agata ska mycket motvilligt åka på en semestervecka till Kallhamra och bo på hotell. Med pappa och Beatrice... Roligare kan man ha! Men med skrivblock, pennor och böcker kanske hon kommer att överleva. Ett besök vid mammans grav innan avfärden gör Agata mycket konfunderad. En kvinna, en pojke och minst hundra fåglar har samlats på kyrkogården. Pojken säger att hon inte ska vara rädd, att hennes mamma var en av de mest skickliga och segerrika hamnskiftarna som levat och att de nu vill hedra henne. Hamnskiftare? Hennes mamma sa alltid att varje dag är till för att utföra mirakel - att skapa saker istället för att riva och förstöra. Men vem var hennes mamma och vem är Agata. Hon drömmer så konstigt och vilka är de konferensdeltagare "Lärare mot mobbning" som plötsligt dyker upp på hotellet. De uppför sig oartigt och luktar värre än pyton!
Likheter finns med Roal Dahls bok Häxorna men det gör inget. Man vill läsa vidare och det är spännande, fina personskildringar och en stark tjej i huvudrollen som såklart visar sig ha alldeles speciella förmågor. Kanske skulle boken ha vunnit på att kortas en aning. En bok av Mattias Johnsson, som kommit ut på ett litet förlag i Umeå - Järnringen och om jag gissar rätt kommer att få stor framgång bland många, unga fantasyälskare. Ålder 11+

Inga kommentarer: