lördag 3 april 2010

Flykten från Berganien

Tiden är strax före andra världskrigets utbrott och Tally bor med sin älskade pappa och sina två fastrar i London. Pappa arbetar som läkare, mamma dog i barnsängsfeber när Tally föddes.
Det är en orolig tid i världen, arbetet kräver mycket av pappan och pengarna räcker aldrig.

Men så uppenbarar det sig en fantastisk möjlighet för Tally att både få ha det tryggt och bra och få en fin uppfostran. Genom en av pappans goda vänner får hon får ett stipendium till en av Englands förstklassiga internatskolor, Delderton. Tally är förkrossad, liksom fastrarna men pappa är obeveklig. En sådan chans missar man inte!
Man förbereder resan, läser böcker, införskaffar kläder, och intervjuar rika kusinerna som redan går på internatskola. Onda aningar, rykten om fester, kvarsittning, represalier,
och krav på att ha de absolut rätta sakerna och dyraste skoluniformen. Tally blir alltmer missmodig.
Men redan på resan till Delderton blir hon lättad. Stämningen på tåget är avslappnad och inte en skoluniform så långt ögat når. Väl framme blir Tally överväldigad av den underbaraste plats i världen. En flod, mjuka kullar, blommor, fåglar, kor och mitt i allt detta den vackra skolbyggnaden, Delderton. Tally tror att hon har kommit till paradiset.
Delderton är en skola med mycket liberala idéer som försöker fostra barnen i Schopenhauers anda. Tally trivs, hon får kompisar, hon skriver brev hem som berättar allt roligt hon är med om.
En av hennes bästa kompisar, Julia, berättar en hemlighet för henne när de är på bio och Tally får se en journalfilm om det lilla landet Berganien där kungen vägrar låta Hitlers trupper marschera genom hans land. Denna film kommer förändra Tallys liv.
Flykten från Berganien av Eva Ibbotson är en riktig gammeldags äventyrshistoria. Här finns goda, välmenande, människor liksom elaka rika släktingar. Krig, kungar, prinsar, hjältemod och en modig tjej. Lite Kulla-Gulla, lite Anne på Grönkulla, lite gammeldags sagostämning. En härlig slukarbok för alla från 10 år. Eva Ibbotson har skrivit en massa roliga och braiga spökböcker men de senaste är liksom denna mer av äventyr i en historisk verklighet. Resan till River Sea (2002) och Kazans Stjärna (2004) och är lika bra som denna!

1 kommentar:

Monika Häägg sa...

Det skall bli jättespännande att läsa den här boken. Den ligger och väntar på mitt sängbord!