tisdag 30 mars 2010

VM-sommar - Mycket mer än fotboll!

Det är sommaren 1974. Magnus älskar fotboll. Han är bättre än bra och har fått en inbjudan från Svenska fotbollsförbundet att åka på ett nationellt fotbollselitläger. Han har planer!
Men hans pappa förolyckas och Magnus och hans mamma flyttar från "hålan" Stöde till Sundsvall. Nytt fotbollslag, ny skola, inga kompisar.
Magnus börjar snart hänga med de två tuffaste killarna i klassen, Matte och Krister och deras planer är av helt annan art. Magnus dras in i en härva av bedrägerier, lögner, stölder.
I alternativvärlden hade han sagt nej redan första gången när Krister bad honom köpa snus. Aldrig hade han varit med och arrangerade någon avslutningsfest, absolut inte varit med och förskingrat pengar. Dessutom är han kär i Ylva som är ihop med en nolla. Magnus kärlek är större än universum och hon fattar inget. Hon nöjer sig med Krister, en liten pluttkärlek "obetydligare än skiten under naglarna på en gräshoppa".

Magnus rödgråtna mamma, tjocka polisgrannen Stieg Larsson och Ås-ligan gör inte livet bättre. Varför är livet så hårt?

När man till slut tror att allt ordnat sig så blir det ännu mer spännande och till slut riktigt nagelbitande rafflande. Att skämmas kan ta ett helt liv.

Magnus Ljunggren har skrivit en bok som är mycket mer än fotboll. Det är sorg, saknad, kärlek, skuld och själens obotliga ensamhet. Jag läste den med stor behållning. Stämningen liknar den i Håkan Nessers 50-talsskildring, Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö.
Magnus Ljunggren har också skrivit "Hålla Masken" som kom 2008. En bok om hockey och... mycket mer. Läs den också!

Inga kommentarer: