söndag 11 juli 2010

Det är så logiskt alla fattar utom du

Lisa Björbo har skrivit ett relationsdrama som är så bra att alla kommer att gilla.
Bara man läser titeln blir man nyfiken. Och... den smakar Per Nilsson... om ni förstår.

Ester och Johan är kompisar. Alltsedan dagis har de varit bästisar med extra allt. Nu gymnasiet. Samhällsvetarlinjen. Samma klass.
Johan går omkring i omoderna kängor, han har grå t-shirt utan tryck, normala blå ögon, normala tonårsplitor, normalt tråk.
Han tränar orientering. Han tränar orientering!!?
Han är enkel, trygg, inte särskilt cool. Inte alls. Familjen i gungning. Pappa på vift, mamma är deppad.

Ester är en vanlig trevlig tjej med schysst storebror som hjälper henne in på klubb Deluxe fast hon är alldeles för ung. Hon är lite coolare än de andra H&M-typerna i klassen. Framförallt efter senaste festen med Adam, hårdrocksgitarristen som får hennes blodomlopp att gå bananas. Hon är kär. Och allt berättar hon för Johan. Bästa kompiskillen. Får veta allt.

Bästa kompisen. Men nog är det lite mer ändå? Åtminstone för Johan. Till att börja med.

"Det är så logiskt alla fattar utom du" är en ungdomsbok när den är som bäst. Spännande relationsdrama, fina personporträtt, en utvecklingshistoria, en riktig bladvändare.
Lite "Ebba och Didrik"- känsla men för äldre läsare såklart. Framförallt så tycker jag att det smakar Per Nilssonskt, men med en alldeles egen kryddning.

1 kommentar:

Maria sa...

Den var fin och en bok jag eg önskar att jag kunde ha fått läsa för en så där 16 år sedan när jag var i de yngre tonåren.

Och jag håller med om att det är en Nilssonskt känsla över den.