tisdag 20 juli 2010

Riddarnas kamp

En nya barndeckarserie av en av våra etablerade svenska deckardrottningar, Anna Jansson. Riddarkampen är den första boken om detektiven Emil Wern som bor i Visby och har sin detektivbyrå i en gul kiosk. Till sin hjälp har han lillasyster Linda och den olydiga hunden Molly. Ibland måste hans mamma, poliskommisarie Maria Wern, rycka in.

Nu är det första veckan i augusti och het medeltidsvecka. Emil och hans kompis Ubbe är i Visby för att samla tomglas och se riddarspel. Hela staden vimlar av spännande teater med tiggaren, riddare, sköna jungfrur, baderskor och pestsmittade.

Riddar Ruter och Riddar Spader ska slåss om äran och pojkarna har biljetter till det spännande riddarspelet. Stämningen är på topp men så händer något skumt. Den ena av riddarna börjar pötsligt gäspa och somnar faktiskt på hästryggen. Spelet avblåses såklart och fortsättningen följer istället kommande kväll.
Är det någon som vill sabotera riddarspelen? Det verkar vara många som inte alls gillar medeltidsveckans alla jippon. Emil måste hitta den skyldiga!

Anna Jansson har skrivit en trevlig barndeckare där blinkningar finns till Mårten Dahlins kioskdeckare med Kalle Skavank och hans kusin Dilsa i spaningsledningen.
Det är klart att Gotland ska ha sin egen barndeckare liksom Stockholms södra förorter och Valleby har sina! Lite kul är det också att kriminalkommissarie Maria Wern har en egen liten deckarliga hemmavid också.

Inga kommentarer: