söndag 25 juli 2010

Tvillingsjälar

Tre olyckliga flickor med tre omöjliga mammor. Tre levnadsöden som sammanvävs genom deras gemensamma uttrycksform - dagboken.

India och Jewel bor i samma stad är i samma ålder men lever helt olika liv.

India bor i ett av stadens finaste områden, i ett gigantiskt hus och med hemhjälp men med en olycklig pappa som får allt större problem med alkoholen och med en trådsmal kontrollerande mamma som designar superdyra barnkläder. Olyckligtvis kan India adrig någonsin ha någon av dessa populära märkeskläder då hon är överviktig, till mammans enorma besvikelse (som hon inte gör så mycket för att dölja). India skriver dagbok, starkt inpirerad av Anne Frank och hennes liv för drygt sextio år sedan.

Jewel lever i stadens fattiga kvarter tillsammans med sin älskade mormor och hennes stora familj dit hon flyttat eftersom hon hatar mammans nya man, Terry. Han slår henne ofta, och när han läst vad hon skrivit om honom i dagboken, slår han henne så svårt med livremmen att hon måste till sjukhus. Han är som "hela Anne Franks Gestapo inbakad i ett enda monster till karl". Mamma sviker igen. Det är då Jewel flyttar hem till mormor för alltid!

India och Jewel träffas av en slump efter skolan en dag och blir genast vänner. De är tvillingsjälar, skriver dagbok bägge två, och har liknande svårigheter hemma med mammor som inte förstår dem.

Men historien blir spännande, nästan rafflande då Jewels mamma och styvfar vill ha tillbaka sin dotter till varje pris. Jewel vägrar och India har en plan.

Tvillingsjälar är en av Jaquline Wilsons allra mest populära ungdomsböcker. Den är översatt till 18 språk och har sålt i miljonupplaga.

Boken är lättläst, engangerande, rolig och väldigt, väldigt bra. Historien om Anne Frank vävs in på ett finurligt sätt och jag tycker att den här boken är den bästa av Jaqueline Wilsons böcker. Hittills!
Läs den, du kommer att älska den och har du inte redan läst Anne Franks dagbok så kommer du att göra det direkt efter du har läst den här.

Inga kommentarer: