tisdag 9 augusti 2011

En vän som heter Mia

Peter Pohl är mästare på att beskriva utsatta barn-och ungdomars situation. I "En vän som heter Mia" berättar han om Lina som lever med en mamma som super.
Lina är elva år och tar ett oändligt stort ansvar för sin mamma och för sin lillebror. I skolan berättar hon aldrig något om detta, inte ens för bästakompisen Mia.

På dagis får hon ljuga för att lillebrors dagisfröknar ska lugna sig och inte fråga så mycket. I skolan likaså. Ljuga för att skydda, ljuga för att överleva. Nu närmar sig skolresan och Lina vet att hon aldrig någonsin kan fara. Det är alldeles för dyrt och hon planerar lögnen tillsammans med Mia som inte heller vill åka.

Lillebror Ola har också en bästakompis, Lucas som han ska få sova över hos. Tänk att få ha en vanlig mamma, en mamma som Lucas mamma, eller som Mias, tänker Lina.

Peter Pohl har skrivit en bok som är både lättläst, rolig - i alla fall i dialogen mellan Mia och Lina (för övrigt en mycket fin vänskapsbeskrivning) och som inger hopp. En riktigt BRA bok om ett ämne som tyvärr är mycket vanligare i verkligheten än man kan ana. 20 % av alla barn lever i närheten av anhöriga med alkoholproblem!! Så sjukt många! Så nog behövs PPs böcker alltid.

Inga kommentarer: