onsdag 31 augusti 2011

Iris Karlssons värsta sommar

Det är första fina dagen på härliga sommarlovet men Iris Karlsson tycker att det är den sämsta. Hon ska åka till farmor och vara där hela sommaren!!Till farmor som har gråtit och deppat hela våren för att ingenting är som förut. Ingenting är roligt sedan farfar dog, och ...på självaste julafton till och med. Iris önskar att det inte funnits någon julafton.
Som om Iris skulle kunna göra allt bra igen...
När hon stiger av tåget vid den lilla stationen så står ingen farmor där och väntar. Det är alldeles tomt och stationshuset är stängt. Den enda som syns till är en mörk typ med motorcykel. En knasboll som viftar och vinkar.
Den knasbollen är ingen annan en farmor, som skaffat sig en motorcykel med sidovagn och två hjälmar men har glömt att fråga hur man stänger av mackapären. "Livet är kort, säger farmor. Man måste testa alla saker minst en gång."
Nu är det slut med gråtandet och stirra-ut-genom-köksfönstret-tiden. Fast farmor aldrig kört motorcykel tidigare så bär det nu iväg längst vägarna i Sverige. Mot Dalarna. Ingen karta behövs, det är bara för kärringar tycker farmor och följer sitt hjärta för att få träffa Conny som hon mött via en kontaktannons i tidningen. Iris längtar hem men har inget val. Här är det bara att hänga med. Det blir en helt galen resa som hon sent kommer att glömma.

Iris Karlssons värsta sommar är som en roadmovie genom Sverige i värsta gangsterstil men i sakta tempo. Farmor kör låångsamt. Men snatteri, inbrott, medverkan till rån hinner de med och brottlistan kan bli längre... men allt är så charmerande och galet att man myser hela tiden. En "hundraåringen-som-hoppade-ut genom-fönstret-bok" för alla barn. Fast bättre! Hög fnissfaktor och härligt revansch-slut gör den till en perfekt högläsningsbok eller läsa-själv-bok för småslukarna. Elin Lindell är barnboksdebutant och skriver som om hon inte gjort annat. Hon har illustrerat hela boken urläckert och jobbar till vardags på KP. Se hennes egen hemsida www.elinlindell.com

Inga kommentarer: