söndag 18 september 2011

Fifteen love

John går i nian och hatar skolan mer än mors dag. Hans mamma dog i en bilolycka för tre år sedan och han saknar henne så in i helvete.
Men inte många vet det. Han skärper sig, visar inte Johnny Depp så ofta. Inte ens för pappa.
John har fått en privata ärkeängel, Gabriel, som räddat honom från mobbning och förnedring och som nu är hans bästa kompis. Men Gabriel är ofta Förmycket och John gör allt för att hänga med.
Därhemma har pappa anlitat en polsk städerska, Violetta, med svarta svarta stövlar och en alldeles underbar brytning (och kropp). John blir upp-över-öronen-kär och gör allt för att vara hemma när Violetta städar. Han tillochmed spionerar på henne, han blir upptäckt och ramlar illa.
Violetta anar inget om att hon skulle vara målet för en stark åtrå och kärlek utan hon tar istället tillfället att bli förtrolig med John och berättar om sin svårt sjuka syster hemma i Polen. John slukar hennes berättelser och drömmer (våta drömmar) om Violetta på nätterna
Dessvärre berättar han om sin kärlek till Violetta för Gabriel... Det skulle han inte ha gjort!

Fifteen love är en rapp, rolig, romantisk men också sorglig berättelse om en ung tonårkilles tankar, liv och drömmar. Jag tycker att det är modigt av författaren att skriva om en polsk vacker städerska som kärleksobjekt för grubblande ung man. Här finns många fallgropar och shabloner att falla in i. Men Peter Barlach lyckas över all förväntan undvika dessa och jag läser med stor behållning om John och hans kval. Det var faktiskt länge sedan jag läste en sådan tonsäker ungdomsbok om kärlek, sorg, identitet och med sådan fin humor. En klar tiopoängare!
Tidigar böcker i serien är : Inte bara tennis och Dubbelfel men Fifteen Love kan läsas helt fristående. Se http://peterbarlach.blogspot.com/2011/06/fifteen-love.html

Inga kommentarer: