onsdag 14 september 2011

Hoppas

Hoppas är en bok som vill förändra, en bok som skrivits i ilska över att inget görs. En bok som ger röst åt unga som tappat förtroendet för vuxenvärlden.


Hoppas är Åsa Anderberg Strollos tredje ungdomsbok, efter Bryta om (som blev Augustprisnominerad och kritikerälskad) och Blod. Den här är svartare men mycket övertygande och spännande berättad om Jonna som får nog av sin svikarmamma och sin periodar-mormor och rymmer hemifrån.


När mamma berättar att hon tänker tillbringa jullovet på Kanarieöarna tillsammans med sin nya pojkvän få Jonna nog. Hon lämnar gymnasieskolan och småstaden och drar iväg till Stockholm. Hon ska rädda sig själv, hon kommer att klara sig. Inget jobb, ingen bostad, inga vänner....men... det kommer att ordna sig. Det är hon helt säker på. Hon räknar, trappstegen, bokstäverna, kopparna, stolarna. Hon räknar, som ett mantra. Hon räknar och hoppas.


Men efter första dagens misslyckande både med att få jobb, övernattning och när hon dessutom blir av med mobilen så blir hon lite nedstämd. Men hon ger sig inte. Allt kommer att ordna sig. Natten får hon tillbringa i sätet på en nattbuss.


Trots Jonnas optimism så visar det sig vara lika svårt som hopplöst att få ett jobb för att inte tala om bostad. Snart hamnar hon i tveksamt sällskap, hon träffar Alex, en tuff brud som säger sanningar till Alex. Sluta hoppas, man blir så besviken annars! Hon träffar också Elina som verkligen har slutat hoppas. Har hon några alternativ?


Åsa Anderberg Strollo har skrivit en lättläst och spännande bok om ett aktuellt och stort problem. Det är ingen rakt- igenom-misär-historia men handlar om ungdomar som hoppar av skolan, som rymmer, om ungdomar som inte har något socialt nätverk eller stöd och som är för unga för socialbidrag eller annan hjälp. Författaren har skrivit boken i nära samarbete med Stockholms Stadsmission. Hoppas är en bok om Fattig-Sverige som vi hoppats inte fanns. Hoppas denna bok läses av makthavare! Den behövs!

Inga kommentarer: