söndag 4 september 2011

Förvandlad

Måns vaknar en vanlig morgon och känner att det är något som inte stämmer. Han är hur törstig som helst.
Han märker att han har en massa jord under fötterna och att han har en massa små hårstrån i munnen. Vad har hänt? Har han gått i sömnen?

Mamma får något ledset i ögonen och tar Måns i ett allvarligt samtal. Hon pratar om tjejer, om sin farfar och om en förbannelse i hans by. Och ... hon vill att Måns ska byta skola! Redan nästa dag! E
n skola där han ska få hjälp med det där, att han går i sömnen. En internatskola.
Det kom lite plötsligt och Måns vet inte riktigt vad han ska tro. Men ...varför inte, det är inte så att han stortrivs i sin klass precis.
Det är långt att åka till Skogsbingelskolan, eller Monsterskolan som den kallas av folk i bygden, och det visar sig vara en väldigt speciell skola för väldigt speciella ungdomar. Måns får ett eget rum med galler för fönstren och ett kors i en kedja att ha om halsen. Han får ett schema och stränga förhållningsregeler om att vara inne på rummet innan mörket faller. Det är något skumt. Han blir inlåst i sitt rum för natten.
Det är nog bara för att skydda dig tröstar mamma från mobilen.... men snart ska Måns erfara vad de vill skydda honom ifrån och varför.

Förvandlad är en fantasyberättelse i vår verklighet och i gränslandet mellan Twighlight och Hogwarths. Inte så många vampyrer men flera förförerskor, häxor och förvirrade självinsikter. En spännande och lättläst bok av Mårten Melin som tidigare skrivit "Som trolleri"och som han helt nyligen fick Nils Holgersson-plaketten för. Grattis Mårten!

Inga kommentarer: