torsdag 2 februari 2012

Hur svårt kan de va?

Hur svårt kan de va? är en högstadierysare som sakta smyger sig runt hjärtat och trycker till. Så här jävligt kan det vara i en alldeles vanlig högstadieklass.

Julia, en av de populäraste tjejerna i klassen, har haft sämsta sommarlovet nånsin och varit tvungen att hänga med Edith som är både töntig och sjukt barnslig.
Snygga, blyga Daniel vill helst inte vara hemma. Där är bråk och irritation och däremellan iskyla.
Udda fågeln Edith bor ensam med sin bohempappa sedan mamma flyttat iväg till Umeå och blivit konsthallchef.

Nu är det första dagen i nian och en av klasskamraterna, Björn, dyker inte upp i skolan. Han är i Florida med sina föräldar, påstår fröken. Men hur sannolikt är det på en skala.
Daniel har sett honom utanför BUP tillsammans med en vårdare.
Björn är nog inlagd på psyket, tror han.
När Julia får reda på det vill hon gottgöra. Hon får dåligt samvete att hon inte varit snällare mot Björn eller åtminstone borde ha sagt ifrån mot de som mobbade honom. Hon bestämmer sig att besöka Björn på psyket. Men det är inte alls lätt. Rena Fort Knox.

Anna Knutsson och Ann-Christine Magnusson har tidigare kommit ut med rysaren "Ingen ser dig" som fick Bokjurypriset 2009. I den här boken är ämnet mere vardagsgrått och högstadiestruligt men det är osäkert och spännande hela tiden. Det är inga förrymda interner som jagar denna gång. Det är ungdomarnas pockande samveteten.

Vi får följa samma historia från tre olika perspektiv. Hur svårt kan de va? att vara en bra kompis, en schysst kille.

Inga kommentarer: