fredag 24 februari 2012

På andra sidan grinden - lånehunden

En ny bok av Gull Åkerblom - På andra sidan grinden. Lånehunden.
Ellis mamma jobbar som kriminalreporter på ortens tidning. Hon är orädd och skarp och har ett avslöjande repotage snart klart för publicering. En morgon händer en otrevlig olycka. Ellis mamma blir påkörd mitt på ett övergångsställe och Elli tycker sig se att mannen i bilen öppnar bilrutan och försöker rycka åt sig mammas väska. Han misslyckas dock och smiter snabbt från platsen . Elli plockar ihop mammas papper och andra saker från väskan.
Snart kommer ambulansen och Elli får följa med till sjukhuset. Hur ska det gå för mamma? Elli är ensam nu. Pappa träffar hon inte alls ofta, vet knappt var han är. Mormor är bortrest och .. mamma på sjukhus. Även vårdpersonalen är oroliga över Elli men tillsammans ordnar man det så att Elli får bo hos sin mormors syster Iris, långt inne i skogen.
Det är inte Ellis högsta dröm precis men det blir oväntat spännande. Hon får snart ta hand om en egen lånehund som är mycket speciell och som hon döper till Ylva.
Mamma har infiltrerat ett tjuvjaktlag på varg och det är den artikeln som är det heta stoff som någon till och med är beredd att /trakassera/skada/döda för.
Ellis lånade hund är en vargunge och det uppdagas också att Elli själv tillhör en släkt som har vargblod i ådrorna. Mormors syster Iris berättar och det blir trovärdigt och fint. Det är alltså därför hennes hundlängtan är så stor att hon knappt kunnat hantera den.
Pappa som varit både mycket skeptisk och rädd för hans kvinnors vargtillhörighet, vänjer sig vid tanken och säger: " Kanske är jag ensam i världen om att vara pappa till en vargunge". En föräldraåterförening anas...

Någon varulv kommer Elli inte att bli, hennes vargblod är alldeles för uttunnat. Men hon är jublande lycklig över den dubbla känslan, varg och människa.
Gull Åkerblom har skrivit en lättläst och spännande bok som slutar i en oväntad upplösning. Lånehunden är deckare, miljöthriller och fantasy i ett.

Inga kommentarer: