lördag 18 februari 2012

Strimmor av hopp

Lina är femton år och bor i Litauen. Det är 40-tal och en dag stegar Stalins hemliga polis NKVD in i huset och för bort hela familjen. De får packa det nödvändigaste på 20 minuter och fraktas sedan likt boskap i vagnar till Sibirien. I en tågvagn märkt "Tjuvar och prostituerade".
Lina, lillebror Jonas och mamman skiljs från pappan men det är drömmen om återförening som håller dem uppe.
I Sibirien får de jobba hårt i arbetslägret och är ständigt hungriga. Jonas drabbas av skörbjugg och är ytterligt svag. Tack vare vännen Andrius får han färsk tomat och blir frisk.
De förflyttas och snart får också Lina reda på varför de blev deporterade. Linas mamma blir allt tröttare, allt svagare och orkar till slut inte äta.
Det finns bara två möjliga alternativ i Sibirien. Det ena att dö, det andra att överleva. Lina vill livet. Hon vill överleva.
Hon får dåligt samvete att hon vill leva. Är det själviskt att vilja livet när bägge föräldrarna är döda?
Ruta E. Sepetys har skrivit en starkt berörande bok om sina släktingar i Litauen och den sovjetiska deporteringen till Sibiren. Lina, Jonas och Andrius är fiktiva personer men berättelsen bygger på verkliga händelser och beskriver hur vissa fick offras för att andra fick sin frihet. En glömd historia som nu kommer fram i ljuset. Vi får lära av historien för att själva få perspektiv.

Inga kommentarer: