söndag 12 februari 2012

Revolvern

Lite av en gammaldags äventyrsrysare är denna utmärkta bok av Marcus Sedwick.
Revolvern utspelar sig på tre plan. Dels i 1899 års Nome i Alaska, i 1910 års svenska Kiruna och i en epilog från 1967 års New York.
Sigge hittar sin pappa ihjälfrusen på isen. Släden har gått ignom och trots att far lyckats tagit sig upp har han inte kommit undan vinden och kölden. Varför hade han kört hem tvärs över isen fast han visste att isen var alldeles för tunn?
Hemma blir det dyster stämning. Storasyster Anna och styvmor Nadja beger sig till staden för att skaffa hjälp.
Sigge är ensam hemma (så när på hans far som ligger död på köksbordet) när en man plötsligt knackar på dörren till den ensliga stugan. Därutanför står Gunther Wolff, en hotfull, olycksbådande, skäggig karl. Han påstår att han kände Sigges far och mor för tio år sedan. Där i Nome.
Det hela känns inte alls betryggande. Woolff har definitiv inte kommit som någon räddare. Han vill utkräva sin del av en påstådd uppgörelse om ett guldfynd.
När det hela börjar kännas allt mer hotfullt går Sigges tankar till faderns dyrbaraste ägodel, revolvern som finns gömd i skafferiet. Som väntar på att användas.
Anna kommer hem. Ensam. Historien skruvas upp ytterligare ett varv och greppet hårdnar. Wollf ska ha guldet. Till vilket pris som helst.
Barnen som inte har en aning om något guld gör allt för att få den främmande mannen på fall men han är desperat och fullständigt känslokall. Han utnyttjar syskonen emot varandra och det känns läskigt och realistiskt.
Sigge erinrar sig sin pappas alla små föreläsningar om revolrar och hur de reagerar. I kyla tex.

Revolvern är en väldigt bra spänningshistoria, berättad om en svensk familj i Kiruna av en brittisk författare. Boken har många korta kapitel som gör den lättläst och ett tajt språk som höjer stämningen. Det är mycket snö, kyla, is, ensamhet och fattigdom. Men oerhört spännande! Hela tiden.
se också Marcus Sedgwicks egen hemsida: http://www.marcussedgwick.com/Marcus_Sedgwick/Home.html

Inga kommentarer: