fredag 14 september 2012

Only väg är upp


Filippa Karlsson sticker till London för att pröva in på den ansedda teaterskolan,The Royal Drama School. Hon har fixat ett rum men inte så muyket mer och känner sig pirrig värre. Hur ska hon hitta jobb och kompisar och hur ska allting bli?
Det är jäkligt mycket dyrare  i London än hon kunnat föreställa sig. Hennes möblerade rum, som hon hyrt i desperation, kostar skjortan och är betydligt mycket sunkigare än hon kunna ana. Det kunde börjat bättre...
Inget jobb får hon heller fast hon anmäler sig överallt, till alla jobbförmedlingar, bemanningsföretag, till alla caféer.
 Men när det ser som mörkast ut dyker ändå en möjlighet upp. Ett vikariat som "kontorsängel" på ett mediaföretag. Det är bara en hake, hon får en riktigt vidrig chef.
Filippa gör allt för att vara till lags. Lite för mycket, faktiskt.

Hon flyttar, får vänner, blir uppraggad, blir ratad.

Hon har stora drömmar och vill inte ge upp. Inte än. Det kan faktiskt inte bli mycket värre. Nu är det uppåt som gäller!
Dramaskolan lockar mer än någonsin. Hon vill bli skådis. Till varje pris.

Only väg is up är första delen i en planerad triologi om Filippa  Karlsson och hennes vedermödor i livet. Det är rappt, roligt, pinsamt och hög igenkänning.
Denna bok är inte lika skruvad som Emmy Abrahamssons debutbok Min pappa är snäll och min mamma är utlänning, men den är lika begåvat skriven och absolut lika rolig.

Emmy Abrahamson har liksom huvudpersonen Filippa själv pluggat drama i London. Hennes filmmanus, "Fjärran mot nord",  är just nu under bearbetning med en preliminär premiär 2014 i anslutning till Kulturhuvudstadsåret Umeå.
Det ser jag framemot!

Inga kommentarer: