tisdag 2 oktober 2012

Mackan äger


Mackan älskar fotboll. Över allt annat. Han spelar i Gif men det går väl sådär. Laget har inte vunnit en enda match på hela året. Men Mackan älskar ändå fotbollen, träningen och matcherna och drömmer om Zlatan och San Siro.  
Hemma är han lite filurig, en filosof och drömmare som kan skoja om det mesta med mamma. Om kladdkakor, bajs och andra magstarka grejer.
Hon är rätt bra, Mackans mamma. Och hon gillar fotboll. När hon och Lilla Damgänget är med på matcherna hörs hejaropen, tjoandet och klappandet över nejden. Inte så lite pinsamt.
Papporna, däremot, är lite mer stillsamma. Synd bara att Mackans pappa aldrig kunnat vara med på någon match. Tänk ändå om han inte hade kommit i vägen för en dum lastbil då hade allt varit annorlunda. Helt annorlunda. Nu ligger han under en grå gravsten och har gjort det sedan Mackan var ett år.
Mackan kommer inte ihåg ett dugg alls. Av pappa.
Farmor finns och kan berätta. Hon är en gamling med deg lite här och där. Deg under hakan och deg på undersidan av armarna. När Mackan var liten trodde han att gamlingar hade deg på kroppen för att kunna äta av om de blev hungriga. (Hmmm....en intressant tanke.) Dock har Mackan inte låtit sig avskräckas av farmors gammeldom. Han tänker sikta på att bli en nittioårig fotbollsspelare med rollator som krossar motståndarna. Vad ägigt!

Mackan äger är en kul och lättläst bok för den som kommit förbi den allra första nybörjarläsningen. En bok som har mycket mer innanför pärmarna än vad den först ger intryck av. Jättebra läsa-själv-läsning för fotbollstokiga och alla andra.

Helena Lund-Isaksson bor i Varberg med man och fyra barn. När hon inte skriver böcker arbetar hon som lärare

Inga kommentarer: