måndag 14 januari 2013

Gilla hata horanJonna och Gloria är bästisar. De är inte de mest populära i skolan men  verkligen inte några loosers heller. Jonna är bra i idrott och Gloria är vacker. Tillsammans är de läckra. Båda gillar att läsa böcker så lite outsiders är de ändå och så har Gloria haft det tufft, skurit sig. Jonna vill fråga, men vågar inte.

Det är sen höst och snart lucia. Klass 9B ska lussa. För lärarna.  Gloria med sitt vackra långa hår ska vara lucia och hon är verkligen vacker. Lucia betyder fest också, klassfest och snart är de där i någons gillestuga, musik på hög nivå, folköl, cigg.  Robin, klassens kung och coolaste killen, gillar Jonna och Gloria. Vill dansa. Vill klämma. Skriker, skrattar. Jonna vill gå därifrån men Gloria vill ha mer, hon vill dansa mer, hon vill hångla.
Jonna sticker hem. Lämnar Gloria. Skickar SMS - inget svar. Vad har hänt? Snart vet alla. Via facebook....

Gilla Hata horan är en riktig otäck grupptrycksrysare. Men med ett slut som man inte tänker sig. Lite Telma och Louise-feeling.  Faktiskt. Men ändå inte. Det escalerar och vänder. Men hela grejen handlar om så  mycket rädslor och så mycket längtan att bli omtyckt. Tänk ändå att det ska vara så svårt att vara schysst.

Boken har kommit till genom ett samarbete mellan Johanna Nilsson, Friends och Pocketförlaget. Det är en mycket stark bok som man inte kan läsa utan att bli upprörd och väldigt berörd.
Lärarhandledning finns på http://www.friends.se/gillahatahoran
Det här är en bok att köpa i gruppuppsättning till alla högstadieskolor! Basta!

Inga kommentarer: