lördag 26 januari 2013

Jag ljuger bara på fredagar

En genial titel på en bok om hur det är att vara tonåring i två hemma. Två hem med olika regler och olika stämning
Alexander, 15 år, bor varannan vecka hos mamma och pappa. Hans båda hemma är ganska olika men det funkar bra. Alexander har full koll på vad som gäller, vilka regler som hör till respektive liv.

 Men nu är det skolan då och finaste tjejen, Julia, elevrådsordförande, smart och snyggo som är Alexanders ouppnåliga span.
 Men en liten möjlighet öppnar sig då bästa kompisen Viktor också sitter i elevrådet och Alexander kommer på värsta planen att ställa till med FF-FEST i Alexanders mammas lägenhet då mammafamiljen ska åka bort över helgen.
Julia kanske vill komma, om bara Viktor kunde nämna festen och portkoden och...

 Aaaa jag är tvungen att lägga ifrån mig boken ett tag när man förstår att festen kommer att  urarta alldeles fördjävligt. Och om Alexander i sin fantasi trodde att den festen inte skulle komma fram till föräldrarnas vetskap så gör den det. SÅKLART!

Hela grejen med att bo i två hem blir väldigt komplicerat. Alla, under dessa år, underliggande konfliker, rullar fram och Alexander kläms i mitten.
Men Julia, som var själva grundorsaken  till att han ordnade festen, finns ju kvar och hur gör man för att få en dejt med henne om man har utegångsförbud? Och hur kul är det att vara 15 år och hela framtiden (läs gymnasieskolvalet) verkar styras av två oeniga föräldrar.

Jag ljuger bara på fredagar är en inkännande och lättillgänglig bok om att befinna sig mitt emellan och här och där, ännu mer än vanligt. Jag vet ingen annan ungdomsbok som på detta vis berättar om hur det är att växla mellan två hemma och vad detta kan ställa till i livet på gott och ont. Hög igenkänning, på-kornet-dialog och bra personskildring gör den till en väldigt bra bok. Helt enkelt!

Mats Berggren har tidigare skrivit ett tiotal ungdomsböcker, pjäser och dramatik. Läs mer om författaren på www.matsberggren.com

Inga kommentarer: