fredag 22 februari 2013

Divergent


Beatrice är 16 år och vet att hon snart ska välja eller tvingas välja en falang för resten av sitt liv. I flera veckor har hon oroat sig för vad lämplighetstestet ska rekommendera . De osjälviska, De ärliga, De lärda, De fridfulla eller De tappra. Korridorerna på skolan är sprängfyllda av folk och det vibrerar i luften av energi, ett slags sista-dagen-feber. Skolan är en av de få platserna där falangerna blandas. Den senaste tiden har spänningen stigit mellan falangerna,  framförallt mellan De lärde och De osjälviska sedan De lärde publicerat fientliga rapporter och artiklar.

Lämplighetstestet visar något mycket ovanligt när det gäller Beatrice. Hon
har lika stor lämplighet för flera olika falanger.  Hon är en sk. divirgent,  ett ord man knappt får tänka ännu mindre nämna och något som är mycket, mycket  farligt.
Nu ska hon så slutligen välja den falang som hon känner mest dragning till.
Och tvingas därmed lämna familjen. Ett frunktansvärt svårt beslut. Men falang går före blod!
Så blir Beatrice till Tris och de svåra initeringsproven startar i hennes nya falang, De trappra. Hon njuter av det nya med skratt, djärva tilltag och utmattning efter en hård dag.
Hon blir vän och lite till med Four, en av ledarna i falangen  och en farlig och mycket spännande tid börjar när det uppenbaras att det är en grym framtid planeras...för några av falangerna...

Veronica Roth har skrivit en dystopi, en värld där man delar upp människor enligt andra regler än familjer och släkten. Jag gillar världen och jag gillar Beatrice.
Jag tror många  andra också kommer att tycka om. Många som gillar Hungerspelen av Suzanne Collins eller Kaostriologin av Patrick Ness.
Läs mer på författarens hemsida

Inga kommentarer: