söndag 17 februari 2013

Molly & Sus av Klara Persson

 
Molly & Sus är tvillingar, födda på samma dag. Från början var de små sen blev dom större. Hela tiden var dom tvillingar.
Och håret... håret hade alltid varit som det var.
För håret satt ihop redan från början, hela tiden får de vara nära varandra, måste de vara alldeles nära varandra. För dom är sammanflätade.
De fick lära sig allt i tur och ordning. Att säga sina namn, att skriva, att spela fyrhändigt på piano. Ingen kunde höra vem som spelade på vilken tangent. Allt flöt ihop. Fätades ihop.
Sen blir det ett väldigt trassel med kläderna när de inte kan dra någon tröja eller något linne över huvudet. Dom fick helt enkelt klippa itu alla tröjor, sätta blixtlås och knappar i, då gick det bättre. Så var det ett evigt tjafs med cyklandet, på tandemcykeln när Sus har så mycket snabbare fötter än Molly. Kom igen, kom igen, kom igen! HJÄLP hur ska det gå?

När de ska borsta tänderna krockar de med armbågarna.  Varje dag!
- Fy! sa Sus var trött jag är på att krocka. Molly sa inget. Hon hade munnen full med tandkräm.
Saxen ligger så frestande i närheten, så läskigt nära att.... SWISCH! Sus var så snabb att hon inte hade märkt det själv.
Hej då sa Molly och gick. De hade aldrig sagt hej då till varandra innan....

Huja vilken separationsrysare, vilket sammanflätat symbiotiskt parrelationsdrama relevant för vilken relation som helst vare sig det gäller tvillingar, barn/förälderrelation eller vuxen kärleksrelation. Så här är en bilderbok som bäst, när både barnet och den vuxne kan växa i konsten.
Molly & Sus har vunnit Snöbollen - årets svenska bilderbok http://www.bilderbokspriset.se/arets-vinnare/. Grattis! Stor prisutdelning på Littfest - Umeå internationella litteraturfestival. www.littfest.se!

Klara Persson är 28 år och läser för tillfället på masterprogrammet i design på högskolan för design-och konsthantverk  i Göteborg. Molly & Sus är hennes debutbok och både layouten, pappervalet  och den fina handtextningen förhöjer läsningen http://www.klarast.com/ .

 

Inga kommentarer: