måndag 4 februari 2013

Förr eller senare exploderar jag


En bok som du bara måste läsa är John Greens "Förr eller senare exploderar jag". Sorglig, rolig, romantisk, galen men mest av den finaste och mest hjärtskärande kärleksberättelsen.
Hazel Grace är 16 år och har cancer i lungorna, vilket gör att hon måste gå omkring med syrgastub allt som oftast. Hon går (som en biverkning av cancern) på en jäkligt deprimerande stödgrupp varje onsdag. Hon står knappt ut.  Hur kul är det på en skala att vara med i en grupp där man vet att alla är otursdrabbade och förmodligen dödsjuka.
Men en onsdag står en ny kille där, med ett och ett halvt ben, muskulös och sjukt snygg. Han tittar på henne, stirrar, de får ögon-kontakt. Augustus Waters med de vackraste blå ögon, de smartaste kommentarerna och de roligaste infallen.
Sen är det klippt! De pratar, (underbar och rapp dialog)spelar spel och byter sina allrabästa bokfavoriter med varandra. Det är på så sätt som boken "Ett storslaget lidande" kommer att spela en av huvudrollerna i boken. Hazel har läst om boken minst tio gånger och som överlevare av fjärde stadiets cancer i tre år vet hon att författaren Peter van Houten fått till allt på pricken. Boken talar till hennes inre och berättar vad hon känner redan innan hon vet vad hon känner. Men... det är ett stort men boken slutar i ett stort frågetecken och man får gissa vad som kommer att hända. Detta frågetecken gör att Hazel och Augustus bestämmer sig för att, som sin sista önskan, söka upp författaren. Herre Gud, det skulle dom aldrig ha gjort, eller jo kanske allt det andra underbara inte skulle ha hänt ifall de inte rest till Amsterdam.
Ja, en fullkomligt galen bok, en annorlunda, men helt igenom fantastisk bok om livet, kärleken och döden av författaren John Green. Man kan inte annat än älska den.
Boken som heter "The Fault in Our Stars" i original  har blivit utsedd till Årets bästa skönlitterära bok av Time magazine.
På den här länken kan du se vad författaren tycker om det svenska omslaget  http://www.youtube.com/watch?v=coAa_HtrmNk
se också hans egen hemsidawww.johngreenbooks.com

Inga kommentarer: