måndag 20 maj 2013

Den gyllene stjärnan


Året är 1943. Danmark är ockuperat av tyskarna och Annemarie och hennes kompis Ellen blir stoppade av soldater när de springer i kapp på väg till skolan. Det är otäckt och skrämmande men Annemarie och Ellen är faktiskt inte alls rädda. Soldaterna är töntiga och kan inte prata danska så bra.

Men på kvällen berättar mamma att  tyskarna är på jakt efter alla judar i Köpenhamn. Judarna får inte längre driva affärer och många familjer i området har försvunnit.
Det känns verkligen läskigt för bästakompisen Ellen är också jude och Annemarie är orolig för henne och för hennes familjs skull.

Mamma tröstar, nu ska vi hjälpas åt att hjälpa, att faktiskt vara livvakter åt  Ellen och åt Ellens föräldrar. Annemarie håller med. Hon vill hjälpa! Hon vill vara modig.

Snart kommer också den tid då hennes mod och lojalitet ställs på prov. Ellen ska sova över hos Annemarie och mitt i natten klampar soldaterna in för att söka efter gömda judar. Annemarie kommer på att Ellen har sin tunna guldkejda runt halsen, guldkedjan med den avslöjande stjärnan...

Den gyllene stjärnan kom ut för första gången 1989. Nu finns den i nyöversättning med både förord och efterord av författaren Lois Lowry som blivit inspirerad att skriva boken av sin goda väninnas barndomsberättelse från Köpenhamn 1943.

Den gyllene stjärnan är  mycket gripande och man läser med vånda och ängslighet. Klappande hjärta och oro..och hela tiden moralfrågor som surrar.  Hur skulle man själv ha  handlat.  Hur modig är man. Egentligen. Det handlar om solidaritet och om mänsklig anständighet.1 kommentar:

T sa...

Jag har taggat dig i Tegelstenstaggen. Mer info här: http://bokugglan.blogspot.se/2013/05/tegelstenstaggen.html