fredag 3 maj 2013

Inte okej!


Jonathan och hans mamma har fått en ny granne, en riktig surgubbe som påpekar allt som inte är okej. I tid och otid. Mobilgubben kallar Jonathan honom för. Mobilgubben  har en systerdotter, Charlie, som bor hos honom. Hon vill vara med Johathan och med bästakompisen Bella men hon är inte alls schysst. Och hon är en sån som man inte kan säga nej till. Plötsligt har Jonathan gjort en massa grejer som han inte alls tänkte. Som att spionera och busringa på hos snälla tant Siri. Och ge bort sin superhjältenalle till Charlie. Som han fått av Bella. Hur knäppt blev inte det?
Mobilgubben fortsätter sitt tillrättavisande till Jonathan, till pizzabagaren och till och med till snällaste tant Siri. Men mobilgubben visar sig ha två ansikten. Mot mamma är han trevligaste mannen så mamma har väldigt svårt att tro Jonathan när han klagar på Patriks sätt. Dessutom tycker mamma att Charlie är en sån kul, glad och pigg tjej.

Jonathan blir argare och argare. Man kan bara inte låta folk bete sig hur som helst. När överraskningspresenten till tant Siri plötsligt är spårlöst borta får Jonathan nog! Man kan inte tycka om alla människor. Nu behöver han superhjältkraft för att kunna säga ifrån!

Anna Holmström Degerman har skrivit flera böcker i genren lättläst, tankeväckande och medkännande. Det gör hon med en lätthet och spänst som gör böckerna till riktiga bladvändare. Man vill verkligen veta hur det ska gå. Såna personer som mobilmannen och hans systerdotter har man tyvärr stött på flera gånger i verkliga livet. Lösningen är nog just att säga ifrån. På skarpen. Precis som Jonathan. Men att få modet till det är inte det lättaste.Inga kommentarer: