måndag 29 april 2013

Mitzi i mitten


Mitzi gillar tysta grejer. Som att spela schack. Det gör hon så bra att hon vinner över farfar och han blir schack och matt. Helt utan fusk! Mamma och pappa vill festa med kalas och tårta men farfar vet vad Mitzi gillar mest, det blir en åktur med  Djurgårdsfärjan för att fira.

Mitzi gillar skolan, hon går i nollan och är kompis med nästan alla. Hon kan räkna ganska bra och nu tränar hon på att läsa.  Hon vill göra läxorna hemma i lugn och ro. Men just nu är det verkligen inte lugnt hemma. Mamma och pappa skriker och bråkar. Det är hemskt. Hon kommer till slut på att hon har öronproppar i lådan.
Mamma är sur och pappa är på balkongen. Han har flyttat ut dit med bok och dator och sovsäck.
Det blir en konstig kväll. Till slut värmer Mitzi mat åt pappa och går ut till honom på balkongen. Han blir glad och ber henne hämta tandborste, vatten och mobil. Mamma struntar fullkomligt i om han fryser.
Nästa morgon samma sak. En sur mamma och en pappa på balkongen. Mitzi går ut med kaffe och smörgås till pappa.
Nu är det inte alls kul hemma.  Mitzi är orolig och vill att allt ska vara som vanligt igen. Farfar ringer och han förstår till slut det jobbiga. Han tar med sig Mitzi hem, men först åker de Djurgårdsfärjan ett par gånger fram och tillbaka och går på museum.
 Farfar har en plan, han och Mitzi ska överlista mamma och pappa. Tillsammans ska de lura fram en lösning, en remi. Där ingen vinner och ingen förlorar.
Men då måste de vara  smarta! Och det är ju både farfar och Mitzi.

Mitzi i mitten är en bok om två bohemföräldrar som inte är vuxna sin uppgift och om deras speciella och filosofiska barn som hamnar mittemellan.  Sån tur att det finns en klok och inkännande, vanlig farfar som luktar kostym och kaffe och ute.
Mitzi i mitten är en högläsningsbok att känna igen sig i, en bok att lära av, en bok att leva och bråka med.

I höst kommer nästa bok om Mitzi. Mitzi på maskeradbal.
Mårten Sandén har skrivit en mängd barn - och ungdomsböcker bl a Petrinideckarna och en av mina favoritböcker, Någons hjälte


Inga kommentarer: