måndag 20 april 2015

En liten bok om kärlek


 Ulf Stark har skrivit en liten bok om kärlek som handlar om pojken Fred som fick sitt fina namn för att det inte skulle bli krig. Men det blev det ändå och pappa fick åka iväg upp långt i norr för att bevaka en gräns. Det var den kallaste vinter på evigheter och mamma stickar vantar och strumpor för brinnande livet. 
Ett foto av pappa står hemma på kakelugnen så att han ska få det varmt. Till kakelugnen går Fred när han vill prata med sin pappa och det gör han då och då. Eller om det är viktiga hemligheter han ska berätta så går han in i klädkammaren där pappas dansskor står. Där finns en ventil som susar så behagligt och pappas finkostym hänger också där så han kan nästan se honom, om han kisar lite. Fred berättar att han är lite kär i en flicka med stora muskler som heter Elsa. Ventilpappan lovar att inte säga ett pip. "En svensk tiger". 

Men kärleken kan göra en fumlig. Det får Fred erfara när han försöker hjälpa Elsa med ett mattetal. Han blir ertappad och fröken blir arg för att de fuskar och Elsa blir ännu argare och slår sönder linjalen och allt blir bara så fel. Att. 
Det är strax  före jul och Fred får hjälpa Granfors, som har ont i benet, att hugga granar. Och sälja dem sen.  Han får en lite slant för det och ännu mera hjälp av en fin tant. 

Mamma är ledsen för att pappa inte är hemma. "Det är mycket längtan med kärlek" säger Fred med en suck."Ja, det är som att vara glad och ledsen på samma gång" säger mamma. 
För ventilpappan berättar Fred om fadäsen med fusklappen på provräkningen och pappa säger "Man ska aldrig fuska när det gäller kärlek" och "Kärlek är inget för fegisar. Du måste vara beredd att offra något".
Så sagt och gjort! Bli modig och offra något. Fred har en plan. 

En liten bok om kärlek är som en karamell att läsa. En karamell som stannar kvar i minnet som den godaste och mest minnesvärda på länge. Kriget är som fond till kärlekshistorien och till längtansberättelsen. Det känns på riktigt!
Finaste högläsningsstunden önskar jag er alla! 
Ulf Stark med tonsäker text och Ida Björns många fina illustrationerna i färg = en riktig godbit


1 kommentar:

Finaste mattan sa...

Tipsa gärna dina läsare om det trevliga bokpaketet som vi lottar ut nu i bloggen Finaste mattan.I samarbete med Olika förlag.
: )