tisdag 9 juni 2015

8 saker du aldrig skulle våga


Fyra tjejer, åtta uppdrag, två månader och sista terminen i 9:an. Vick, Jamila, Lisa, Kay heter tjejerna  i PAKTEN med ett manifest där utmaningar innan sommarlovet är grejen. Alla måste göra utmaningen som står på lappen dom drar - och … man får inte byta lapp med någon. Man måste var ärlig och rapportera för varandra. Men ABSOLUT inte för någon utanför gruppen. Alltid stötta varandra -  För dom är de coolaste, hetaste, bästa på hela skolan och i hela universum. 

Tjejerna träffas i Kays mammas kolonistuga. Där kan de vara i fred och ensamma medan växterna sover och våren inte riktigt kommit igång.  En brasa i kaminen, äppeljuice i muggar och papper, fyra pennor + en skål på bordet. 
Kaos i magen. Panik i rösten. Jag gör det aldrig. Hörs unisont när de läst lapparna. 

"Klä dig i kort kjol och gå till skolan utan trosor". "Köp sexiga underkläder på Belle Amie." "Sno kalsonger av Daniel Knutsson". "Köpa kondomer på Ica" 

Men utmaningarna ska genomföras och planer smids. Förvecklingar och hinder, fniss och galna gapskratt men också en hel del nya bra och mindre bra kunskaper genom detta urknasiga sätt att skapa sig själv erfarenheter. Det går hyfsat bra även om det blir en hel del pinsamheter. 

Så… fyra utmaningar till. Nu skruvas svårigheterna upp ett snäpp. Lite farligare, ännu mer galet och allt går INTE som på räls. 

Men vi lär känna Vick, Jamila, Lisa och Kay riktigt bra och det blir inte ett dugg schablonartat.  Det jag trodde skulle bli rörigt och för tjejigt blir intressant och med stark igenkänning. Jag hejar på och kommer ihåg. 
Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg har lyckats skapa en bok för flärdfulla feminister med en mycket stark och lojal vänskap.  En bok att fnissa åt och gripas av. Girl power! Läs om författarna på Eva Sussos hemsida http://www.evasusso.com/bckerna/ och om Moa Eriksson Sandberg http://www.gillabocker.se/moa-eriksson-sandberg

Inga kommentarer: