måndag 29 juni 2015

Det är du, inte jag


Det är sommarlov och Linn, 17 år,  är desperat angelägen om att få ett sommarjobb så att hon ska kunna hänga med kompisarna till Rhodos på tidernas drömresa. 

När pappas kompis, Björn vill hyra in henne som matros på sin segelbåt är Linn först tveksam men när han berättar vad lönen är så är det klart. Fyra veckor på en segelbåt  kan ju inte vara så hemskt. Nästan som en semester det också. Tänker Linn. Och hennes föräldrar tycker att det verkar vara en toppenfin chans att både tjäna pengar och lära sig om segling. Av Björn. 

Turen går från Helsingfors med mål att ta sig till Köpenhamn. Allt går ganska bra. Linn lagar mat och hjälper till på båten. Björn berättar dåliga historier, dricker öl, daskar henne i rumpan och kallar henne Lilla gumman. Pinsamt och löjligt. Linn fräser ifrån men snart eskalerar machomannens kladdande och hela går överstyr. 


Nora Strömman skriver verkligen lättflytande men också coolt och rappt. Det är roligt, intressant och spännande att läsa och läsaren lär verkligen känna Linn genom hennes tankar om livet, killar, kompisar, familj och drömmar. 
En ganska vanlig, naiv tonårstjej får lära i livets hårda skola. Men Linn tar verkligen tag i sitt liv och  kliver ut som starkare och mycket mera mogen tjej. Länge sen jag läste något som berörde mig så. 
Nora Strömman är finlandssvensk författare och har skrivit flera bilderböcker, bla Soffpotatisen, Tigerkontoret och Djursjukhuset. Dessa böcker är illustrerade av hennes bror Kasper Strömman.  

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad synd att den inte tycks finnas på biblioteket...