måndag 8 juni 2015

Flickan med silverskorna


Mikas föräldrar är nyligen skilda och jullovet närmar sig utan den förväntan som han önskar. Nej, Mika vill bara ligga kvar i sängen när mamma jobbar och pappa har kompisar boende hemma hos sig. Hur kul är det? Mika känner sig mittemellan. 

Men så en dag i början på lovet så  upptäcker han skuggan av en flicka på skolgården. Hennes skor lyser som av silver. Flickan Agnes behöver hjälp och snart förstår Mika att det är han som ska hjälpa. Han blir modigare än han visste att han var. 

Men det hela blir lite svårt att förstå och silverdiset bildar skyar över den lågmälda, filosofiska och kluriga magin. Agnes som valt att stanna kvar i den här världen men som ångrar sig när sommaren blir höst, det blir kallare och människorna mindre hjälpsamma. Hon blir vittne till familjebråk och misshandel. Vad är det för värld hon kommit till? 

Mika Kihlström 11 år vill hjälpa och kanske får han i  och med detta också syn på sin egen situation. 

Flickan med silverskorna av Alice Kassius Eggers är en blandning av filosofi, skilsmässoproblematik och fantasy. En brokig och lite bråkig bok som kan tilltala den som befinner sig mittemellan. Inga kommentarer: