torsdag 29 oktober 2015

Borttappat: Katt, Kompis, Kalsong

Allt är mammas fel. Hon vill att jag skulle hette Hjördis med H. Så börjar boken om Jördis som helt enkelt ger bort sitt fulaste H till sin bästa kompis Judit som sätter det på slutet av sitt namn. Jördis och Judith. Bästakompisarna som skrattar åt samma saker och ogillar samma saker, hatar hästar och halloumi. Jördis är bäst i klassen på fotboll men Judith gillar inte. Hon har glasögon och vill inte spela.
Judith har tre syrror, tvillningtonårssyrrona Rut och Rakel och så lilla Edit och en ännu mindre liten bäbiskorvsyrra som inte fått nå´t namn ännu.

Jördis och Judith gör listor om hur bästisar ska vara. 1. Hålla ihop i vått och torrt. 2. Låt aldrig en kille komma emellan. 3. Ärlighet varar alltid längst. Det första är lätt att hålla för det regnar ute.


Att det inte är lätt att hålla de andra budorden visar sig när en lång, välutvecklad och fullständigt lysande fotbollsspelare börjar i klassen. Hon heter Hermione och har BRÖST. Hon gör så sjukt många mål i fotbollen att alla bara gapar. 

Jördis och Judith får följa med Hernione hem, det konstiga är att Harry Hansson också följer efter. Hela vägen. 
Hemma hos Hermione visar hon sin bästa grej, en guldlåda med ett par turkalsonger som hennes borsa Denniz har gett henne.  Så länge hon har kalsongerna så kan hon aldrig förlora en fotbolssmatch. Har Denniz sagt. Wow! Vilken skatt! 

Och en skatt är det verkligen. Vad gör man med skatter? Man gräver ned den. Sagt och gjort. Lätt som en plätt. Skattkartan ska Jördis rita i morron. Det lovar hon,


På natten börjar det snöa. Rätt så mycket faktiskt. I oktober redan. Plötsligt ser skogsbrynet inte alls ut som tidigare.  Hur ska de hitta skatten. "Utan kalsongerna kan jag inte leva. Inte spela fotboll i alla fall",  säger Hermione. 

Det blir bråk, riktigt ordentligt. Och katten, Hunden, kommer bort. Och glasögonen och allt går åt PIPSVÄNGEN. 

Elin Lindell har skrivit en sabla rolig bok som man bara måste älska.  Triangeldramor finns det många av men den här tillhör en av de allra bästa.  Elin Lindell har också illustrerat hela boken som har en större eller mindre färgbild på nästan varje uppslag. Lockande och läckert! Elin har även illustrerat mycket i KP. Se hennes egen hemsida  www.elinlindell.com

Inga kommentarer: