måndag 12 oktober 2015

Sju förtrollade kvällar


Buster Bolin är klassens kung. Det har i alla fall en lärare sagt en gång och det är så han känner sig. Fast numera en väldigt ensam kung.

Allting ändrades när han slog till Joel som ledde hela mobben i klassen som just skulle ge sig på Antoni, den magre långa nya pojken. Buster räddade Antoni från att bli nedslagen men slog sin boxningskompis Joel så hårt att han kved. Vad tog det åt honom?

Efter kvällens träning i boxningsklubben kommer Joels pappa och jiddrar om misshandel. Buster blir avstängd ett halvår. Man får absolut inte slåss utanför ringen.
Nu är han ännu mer ensam än innan. Ingen träning längre. Inte nån kompis. Inte ens Joel.  Och så all denna saknad efter storebror Jack, hans storebror som dog för sju år sedan. 

Det händer många mystiska saker.  Buster får biobiljetter, sju stycken av en man på gatan. Fast biografen är nedlagd sedan länge. Ta med en vän, missa inte säger han. Allt verkar mycket mystiskt. Buster spanar lite på en flicka som han kallar flickan-som-läser. Hon läser jämt verkar det som. Precis som Jack hade gjort. Innan han dog. 
Flickan-som-läser heter Saga. Passande namn. Hon berättar om Antoni som bor granne med henne och Buster berättar om biobiljetterna och bion. Hon får följa med. 

Så blir detta med Antoni och storebror Jack till ett mystiskt sammanträffande och mysterium som hänger ihop med böcker och med berättelser och att hinna bli hindrad innan det är för sent.  

Sju förtrollade kvällar är en finstämd, sorglig och inkännande bok att läsa om och om igen. Som filmen Livet är underbart. 
Mårten Sandén har skrivit den omåttligt populära deckarserien om tvillingarna Petrini. I Lund kan man promenerar i tvillingarnas fotspår. De kommer ut ungefär en bok/år. 

De fristående mellanstadieböckerna ; Någons hjälte och Ett hus utan speglar är vad man skulle kalla utvecklingsromaner (med magiska inslag). Till den genren sällar sig också Sju förtrollad kvällar. 
Jag gillar!


Inga kommentarer: