tisdag 20 september 2016

Askungen i Rinkeby

Felicia bor med sin mamma och sina två styvbröder. De kör hårt med henne. Hon ska tvätta och stryka brödernas kläder och passa småsyskon. Småsyskonen kan var gulliga men också ganska jobbiga. Tur att skolan finns så jag får vila ut, tänker Felicia och hon trivs i skolan. Mest gillar hon matte och musik. Hon vill lära sig spela fiol men styvbrorsorna klagar när hon övar.
Farmor och farfar däremot älskar höra henne spela. Farfar beättar att Felicias farfarsfar var en berömd violinist i Polen. Han kunde spela så att folk föll i gråt.
I skolan vill musikläraren att Felicia ska vara tärna i luciatåget och sjunga solo. Felicia lovar och blir jätteglad. Nu ska hon få sjunga "I min värld" . Luciatåget blir en succé. Överallt berömmer men Felicias röst. Tänk om hon kunde bli sångerska och violinist!

Alla kompisar har egna mobiler och Felicia önskar att hon hade en.

Bägge storbrorsorna har ju varsin såklart men  tycker inte att hon behöver. "du är ju mest hemma". Men när Alexander berättar att han ska köpa en ny mobil så ger han Felicia en bra deal. (tycker han) . Du får min gamla mobil om du håller bättre ordning på mina träningskläder. Felicia blir arg och går till farmor och klagar.
Farmor tröstar och lovar att ge henne en mobil när hon får pensionen. Om

I skolan är det spännande. Felicia märker att en snygg kille försöker vara i närheten av henne ofta. Han är grek och heter Jannis och går i storebror Alexanders klass. Jannis kollar ofta på Felicia... men Alexander håller också ögonen på henne.

Snart ska det vara maskerad med disco i skolan och Felicia och hennes kompis Sandra vill, vill gå dit. Men hur ska de få lov till det? Sandra har en plan.

Askungen i Rinkeby är skriven av Gunilla Lundgren tillsammans med "Le Glaténge pen Club" Det betyder "De romska barnens skrivarklubb" Boken är roligt och läckert illustrerad av konstnären Amanda Eriksson. Boken är intressant och inkännande, lite sorglig och väldigt trovärdig. Som en saga fast på riktigt.

Inga kommentarer: