onsdag 21 september 2016

Världens mesta Ester

Det har börjat en ny tjej i Signes klass. Hon heter Ester. Hon känns spännande på ett nytt sätt, tycker Signe som så himla blir glad när Ester vill vara kompis med henne. 

Ester har egen mobil och går inte på fritids. Hon vill att Signe ska hänga med hem efter skolan. Det går ju bra för Ester bor ganska nära skolan på tre trappor med sin pappa och sin stora tjocka katt. 

Ester har en massa affischer på väggen och ett svartvitt foto med en vidunderligt vacker kvinna. Det där är min mamma säger Ester. Hon är skådespelerska och bor i New York och heter Greta. 
Sen gör de fattiga riddare. Det är underbart gott. Bland det godaste Signe har ätit. Någonsin. 
Men katten syns inte till. 

Hemma berättar Signe om den nya kompisen och om Esters katt och om Esters mamma och att hon har egen nyckel och slipper gå på fritids. Det vill Signe också. Ha en egen nyckel.. Men mamma och pappa gillar inte den idén. Kanske efter jul. 

Signe och Ester blir vänner. Leker på rasterna och efter skolan. Ester har så många idéer. Som den där idén om att gå in i lärarrummet och se om de har go´fika där. Det har dom alltid. Det är orättvist. Signe blir modig och erbjuder sig att gå in och  ta två bitar. Jaaa! Ester vaktar. Men ... då dyker rektorn upp som från ingenstans...och Ester, ja hon  är helt bortblåst.
Katten, den tjocka, den finns och hon blir tjockare för varje dag.Signe får egen nyckel men ska ändå vara på fritids tycker mamma och pappa. En dag smiter dom hem, Ester och Signe. 
Ja, det händer så himla mycket när Ester är med. Hon är nog världens mesta Ester, Tycker Signe.  

Anton Bergman (författarnamnet är pseudonym) har skrivit en alldeles tonsäker, rolig och vardagsspännande bok om kompisar, skola och familj.  Emma Adbåge har illustrerat på ett uttrycksfullt och inkännande sätt. Det är svartvita teckningar på nästan varje sida i boken Världens mesta Ester. En läckerbit med både sött och salt. Perfekt bokslukarläsning  eller ännu hellre som högläsning tillsammans. 

Inga kommentarer: