fredag 9 december 2016

Det magiska hjärtat av Christina Ohlsson

Robertas allra bästa kompis är svårt sjuk. Hon behöver ett nytt hjärta. 
Hon är den gladaste och  roligaste kompisen som finns. Till och med när hon inte mår bra. Det är precis som morfar Horatio säger: Den som skrattar mest är bäst! 

Nu är både Charlotte och Roberta på auktion med morfar. Roberta fastnar för en gammal jordglob och bjuder på den, påhejad av både morfar och Charlotte. Hon måste till och med bjuda över mycket mer än hon hade tänkt, eftersom en kille också vill ha den. 

Efter auktionen blir Charlotte hastigt sämre och de måste skjutsa henne raka vägen till sjukhuset där hennes oroliga föräldrar möter upp. 

Hemma blir alla rätt så förvånade över jordgloben. Robertas storebror håller på att skratta ihjäl sig att hon köpt något så vansinnigt fult. 

Morfar Horatio ringer upp och pratar om jordgloben. Den är mystisk och nu har han lovat att berätta varför. Morfar har seglat på de sju världshaven och har sett och upplevt många saker. Nu berättar han att han en gång tidigare på sina resor har sett en sådan jordglob. "Det där är ingen vanlig glob det är en önskeglob.  Varje person som köper eller får den, kan önska sig något. Men bara en gång. Man får önska sig allt utom något som har med döden att göra" 
Men för att önskan ska bli uppfylld så är det en del rätt så vansinnigt svåra grejer som måste fixas. Man ska snurra jordgloben fem gånger. För varje snurr kommer en ljusstråle att visa ett land. Därifrån ska man hämta jord eller vatten. 
Roberta blir kompis med Eric (han som också bjöd på jordgloben på auktionen) och nu bestämmer dom att försöka låta önskegloben hjälpa dem rädda Charlotte. Men det var ju det där med döden då, man får vara smart och önska något annat. Och detta med vatten och jord. Ja det är inte lätt när länderna som snurrar fram är Tadzijikistan, Brasilien, Israel och Japan. 

Läs den spännande och sorgliga berättelsen "Det magiska hjärtat" av Christina Ohlsson. En bok som är både äventyrsspännande och en fin och stark vänskapsskildring. Christina Ohlsson har egen erfarenhet av att ha hjärtfel. Som barn opererades hon två gånger för hjärtat. Idag är hon helt återställd. Christina Ohlsson har arbetet både på Säpo och på Utrikesdepartementet, nu är hon författare på heltid.

Inga kommentarer: