fredag 23 december 2016

Djupgraven av Camilla och Viveca Sten


Tuva bor på en ö och får åka båt till skolan varje dag. Det funkar bra. Österman hämtar upp henne och de andra barnen på olika öar. Men de senaste veckorna har Tuva blivit illamående så fort hon satt foten i skolbåten. Vet inte varför. Det känns bara lite läskigt. Hon har börjat drömma otäcka drömmar också. Varje natt de senaste veckorna har hon drömt att hon drunknat.

Det är dimma och i skolan är det orienteringsprov. Skolsköterskan övertalar alla att ha med sig visselpipor som de ska blåsa i om något händer. "Det är något med lokalsinnet som försvinner i tjockan, säger skolsköterskan bekymrat".
Två timmar har de på sig att hitta femton kontroller.

Men dimman är verkligen tjock och ibland hittar man inte alls. Världen är ibland som inbäddad i bomull och vid flera tillfällen tycker Tuva att hon ser skuggor röra sig. Plötsligt får hon syn på klasskompisen Rasmus som liksom vacklar fram. Han är ensam och någonting verkar väldigt fel. Han går mot vattnet och där finns inga kontroller och så är där en förfärlig stank, en lukt som av härskna ägg. 
Rasmus verkar helt borta, som hypnotiserad. Tuva förstår att hon måste gripa in. Hon springer fram för att väcka honom. Några ljuspunkter dansar framför ögonen. Försvinn skriker hon, knuffar till Rasmus och skriker. Till slut tar hon tag i visselpipan och blåser. Förvirringen är total. Rasmus vaknar och frågar: "Var är Axel?"

Hur det kom sig att Axel bara är totalt försvunnen är en fullständig gåta. Polisen tillkallas, det blir skallgång och eftersökningar. Inga spår. 
Rasmus och Tuva bestämmer sig för att undersöka saken närmare. Det obehag Tuva känt innan Axels försvinnande ökar och både mormor Gerd och skolsköterskan beter sig underligt. Mamma är lugn som vanligt och pappa också. Men inte Tuva. Oron följer henne och hon kan knappt se på vattnet utan att må illa.

Viveca Sten är en av Sveriges största och internationellt mest framgångsrika deckarförfattare. Camilla Sten släppte i vintras sin hyllade debutroman En annan gryning. Djupgraven är deras första gemensamma bok. har skrivit. Djupgraven är första delen i en planerad rysartriologi. Härligt ryslig läsning!  

Inga kommentarer: