måndag 18 mars 2019

En häxa sitter barnvakt av Suzanne Mortensen

Dannes mamma och pappa ska iväg på fest. En fest med övernattning och Danne ska stanna hemma. Men.. det verkar ha hänt något, för barnvakten dyker inte upp i överenskommen tid. Nåja, Danne är åtta år och visst kan han gå in till grannen en stund innan barnvakten kommer. Inte vill han följa med på femtioårsfesten heller.
När mamma och pappa skyndat iväg sätter sig Danne i soffan och deppar. Tröstar sig med läsk och godis som föräldrarna laddat upp med när det knackar på fönstret. Det hade aldrig hänt förut, lägenheten ligger sju trappor upp. Det är inte inbillning. Danne får syn på en svartklädd figur på en kvast som svishar förbi och vinkar.
Ett par minuter senare ringer det på dörren. En främmande tant med stor haka, läskiga vårtor på kinderna, långt svart hår, spetsig hatt och slängkappa står utanför. Den vanliga barnvakten hade blivit krasslig så arbetsförmedlingen har skickat Maja Stormhatt. Hon inte bara ser ut som en häxa utan är det på riktigt. Hon bor med tre svarta katter och en korp i Röda Stugan på Slingriga vägen i Mörka skogen.
Maja Stormhatt berättar att det finns två olika slags häxor. Nästan alla är kloka, snälla och vackra (som Maja) men det finns också de som är stygga och korkade och stinker uggelmuggel.
Dessa trollkärringar är inte roliga att möta. Danne blir lite orolig men ingen fara när Maja Stormhatt är med. Nu ska det trollas och sedan vid midnatt blir det en tur på kvasten. Först trollar Maja fram en förlorad hundralapp och sedan så bär det av mot farfars stuga för att hälsa på den älskade hunden som Danne har där. Men... där möter de på ett gäng av Maja Stormhatts fiender. Det blir både äventyrligt och lite läskigt men mest roligt ändå. 
En härligt galen bok om en ovanlig barnvakt och en vanlig pojke. 
Text av Suzanne Mortensen och illustrationer av Bettina Johansson

Inga kommentarer: