måndag 26 augusti 2019

Lisbet och Sambakungen av Emma Karinsdotter och Hanna Gustavsson


Ett barn som heter Lisbet och hennes farmor som heter Sambakungen och är hemlig agent. Dom bor med piratkatten Sixten som pratar piratkattska. Just den här dagen ska de ha en cykeltävling, för det är nämligen internationella cykeltävlingdagen och då är alla i hela världen lediga för att kunna vara med och cykeltävla. Farmor vill förstås vinna. Och det där med cykelhjälm ger hon blanka tusan i. Man cyklar väl inte med huvet heller? Hmm, snart vet hon ändå varför man ska ha hjälm.

Farmor älskar för övrigt geléhallon, lingonsylt, hemliga agentuppdrag och att tantsnuska med sin gamla flickvän, agenten Agatha Fox. 
Lisbet älskar att rita och helst saker som inte finns. Farmor säger att hon ska passa på att rita galna saker  den här sommaren för när hon börjar i skolan så är det slut med att rita vad man vill. Då måste man rita broccoli och strandskator och annat trist och exakt som det ser ut i verkligheten. Då är det slut på fantasin. Tror farmor. 

Den här sommaren tar de ut svängarna riktigt ordentligt eftersom det är den sista sommaren i hela världen. Farmor blir faktiskt lessen när hon tänker på skolan och att Lisbet ska börja där. Men i hemlighet längtar Lisbet, både efter skolan och efter kompisar. 

Lisbet och Sambakungen är en helt galen högläsningsbok,  lite som Loranga och Masarin. 
Det är Emma Karinsdotters debutbok med mycket crazyhumor kompletterade med Hanna Gustavssons färgillustrationer.  En bok att gapskratta åt.

Inga kommentarer: