onsdag 28 augusti 2019

Skattjakten i Mundu Onak av Eva Susso och Jali Madi Susso

Lejonet Mfalme har blivit utsedd till kung i det lilla landet Mundu Onak. Varför vet han inte men aporna är smälla mot honom ger honom frukt och noppar hans päls. Men vad ska en kung syssla med undrar Mfalme? Egentligen vill han mest av allt lämna gläntan, upptäcka något nytt, kanske få en vän. Mfalme är helt enkelt livrädd för att lämna sin glänta. Han är rädd för det okända.

Lejonet går istället ner till havet och upptäcker en skylt och en mystisk prick som dansar ute på vågorna. Pricken kommer närmare och snart hörs en lite darrig röst från båten. "Snälla, äta inte upp mig. Jag är grisen Glen." När grisen inser att lejonet är fredligt och bara äter frukt och faktisk saknar rovdjurständer blir han överlycklig. Nu kan de bli vänner!
Grisen Glen har rymt från sin familj och kommit hela vägen över havet för att hitta en skatt så att hans storebror ska tycka om honom. 
 Mfalme och Glen blir ett radarpar som tillsammans beger sig ut i Stora skogen för att leta efter skatten. Ganska snart ansluter sig också en brun-och-vit-fläckig hund , Sam till skattsökargänget. Han har också en skattkarta och framförallt ett bra luktsinne. Hans skatt stavas Para, det vill säga, Pengar. Alla tillsammans, det blir najs, strålande, tipptopp! De drar iväg bortom den läskiga Stora skogen och lovar att hjälpa varandra. Det blir en resa med mod, äventyr och med  många visa lärdomar.

Skattjakten i Mundu Onak är en rolig, fartfylld men också filosofisk högläsningsbok om livet, makten, giftormar och att vara sig själv.
Eva Susso och Jali Madi Susso har skrivit texten och de suggestiva, fartfyllda  illustrationerna av den belarusiska illustratören Katsiaryna Dubovik  gör boken till ett konstverk.


Inga kommentarer: